Recept: CEVICHE CON CHOCHO - Ceviche met bonen. 

Para 6 personas, voor 6 personen.

In onze eetlokalen maken onze kokkinnen in Peru dagelijks voedzame maaltijden voor bijna 400 kinderen. Sommige van die maaltijden weliswaar goedkoop in Peru, maar heel culinair voor Nederlandse begrippen. Ze zouden niet misstaan op de menukaart van een kwaliteitsrestaurant! De Peruaanse cuisine maakt zijn opmars in restaurants over de hele wereld. Neem nou Ceviche: witte vis gegaard in een mix van oa. citroen, ui en pepers... Een echte lekkernij!

Dankzij de gezonde ingrediënten en het bereiden van de verse vis zonder boter of olie, is deze maaltijd ook een aanrader voor mensen die op hun gewicht willen letten.

Ingredientes: Ingrediënten:

1. Pescado 1k - 1 kilo stevige witte vis (vers!)

2. Chocho 1k - 1 kilo Peruaanse tarwebonen (deze 'Lupin' boon is een soort van sojaboon, boordevol met eiwitten en omega 3) [Wikipedia] (neem anders gewoon linzen of witte bonen en bereid die volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking)

3. Cebolla 1k - 1 kilo uien

4. Limón 2k - 2 kilo limoenen (uitgeperst)

5. Kion (un pedazo) - Een stuk (of 'brok') gember (geraspt)

6. Apio (2 hojas o tiras) - cellerie, 2 bladeren en de stam

7. Ají limo 1/4k - 250 gr. hete pepers (pikante chilis / habanero chilis, zie afbeelding!)

8. Ají amarillo (2 unidades) - 2 gele chili pepers (mildere chilis)

9. Ajos (2 dientes) - 2 tenen knoflook

10. Perejil y culantro (pisca, los 2 iguales) - bosje peterselie en koriander (gelijke hoeveelheid)

11. Yuyo (un puñado, para el adorno) - Yuyo ter decoratie (dat is een kruid die je alleen in Zuid-Amerika aantreft, dus neem anders gewoon wat extra blaadjes koriander of peterselie voor de garnering)

12. Lechuga 1 unidad - blaadjes sla voor het serveren

13. Leche (media taza) - 1/2 kop melk

14. Extra: papa, yuca, camote, choclo - Extra: aardappels, cassava/tapioca [Wikipedia], zoete aardappels (of wortel of pompoen), maiskolven.

PREPARACION: Bereiding:

Se sancocha los huesos del pescado, con una hoja de apio, mitad de una cebolla y sal al gusto, con 5 o 6 tazas de agua. Una vez sancochado se deja enfriar en un tazón colándolo (sin ningún hueso).
- Kook een soep van alle vissegraat met bladeren van een cellerie, een halve ui, en zout naar smaak, met 5-6 kopjes water. Laat het geheel afkoelen en giet daarna de mix door een fijn vergiet, zodat er geen enkel vissegraatje overblijft.

En un tazón, se saca toda la pulpa del pescado y se pica en cuadraditos, luego se hecha la sal, se espera 10 minutos y se hecha el jugo del limón, se deja reposar por media hora.
- Snijd alle visfillet in blokjes, strooi er zout over en na 10 minuten giet je er het sap van de uitgeperste limoenen over. Dat laat je een half uur 'garen' tot de vis er bijna wit uitziet i.p.v. rauw.

Se lava bien los ajís limo y amarillo (con agua caliente para quitar el picante) para licuarlos junto con el ajos, apio, kion con la preparación del agua del pescado. El licuado debe de estar bien aguado. Una vez culminado se hecha colando en la preparación del pescado y se deja reposar por 10 minutos. Se hecha la leche y una pisca culantro y el perejil.
- Was de groene en gele pepers goed (met warm water om ze milder te maken) en mix ze samen in de blender met de knoflook, cellerie stam, gember, en het brouwsel je van de vissegraatjes hebt getrokken. De mix moet erg vloeibaar zijn! Giet dit over de visfillet blokjes en laat dit 10 minuten staan. Voeg de peterselie, de koriander en de melk toe.

Se pica la cebolla en tiras, se deja reposando en agua.
- Snijd de ui flinterdun en en laat die trekken in koud water, om het milder te maken. 

El chocho (tauri) se lava con agua bien caliente y luego se escurre toda el agua, para que realizar la preparación, se le incrementa sal al gusto.
-  Was de bonen met warm water en giet het af, voeg zout naar smaak toe. (NB De Peruaanse chocho kan niet rauw gegeten worden, dat is zelfs gifitg, dus de bereiding ervan moet grondig gebeuren!)

PARA SERVIR: Om te serveren:

Se acompaña con estos tubérculos sancochados y luego se corta: 
1. Papa (4 unidades) cortado en rodajas
2. Yuca ( 2 unidades) cortado en la mitad 
3. Camote (3 unidades) cortado en rodajas
4. Choclo (3 unidades) cortado en la mitad

Als je er een volledige maaltijd van wilt maken, snijd dan in dikke plakken of stukken:
- 4 dikke gekookte aardappels
- een cassava (als je die kan vinden)
- gekookte zoete aardappel (of dikke gekookte wortel)
- opgewarmde maiskolf
 
Para un plato, se coloca la lechuga, se coloca cada uno de los tubérculos sancochados, el chocho preparado, encima el ceviche preparado y el yuyo.
-  Leg blaadjes sla op het bord, met daarop de bonen en ceviche met uien en garneer het met yuyo (of peterselie of koriander).

PROVECHO!!!!!!! Eet smakelijk!!!

Elita Loarte Cadenas

Nieuwsarchief

Nederlandse Partners

Overseas Partners

SWK Nieuws