Dankzij de donatie van Mondhygiёnistenpraktijk Ede, de praktijk van mondhygiёniste Marinka Camphuijsen en nog een extra anonieme donatie, kon de (jaarlijkse) tandartscampagne in januari en februari 2016 plaatsvinden.

Het resultaat van deze campagne

De campagne werd uitgevoerd door lokale tandarts Tania die dit op vrijwillige basis doet. Met veel geduld en toewijding heeft Tania de controles en behandelingen uitgevoerd voor de deelnemers van eetlokaal De Grote Tafel. Zoals altijd gaf de tandarts voorrang aan de meest schrijnende gevallen.

Ook deze keer schrok Tania van wat ze aantrof bij de deelnemers, zoals bijvoorbeeld bij de zusjes Maria en Lisbeth uit Ichoca. Zij hebben fluorose doordat ze teveel fluoride binnenkregen. Overdosering s goed te zien aan de tanden, die dan witte strepen vertonen en soms zelfs bruine vlekken. Vermoedelijk hebben ze de tandpasta opgegeten, in plaats van na het poetsen uit te spugen. De tandarts legde hen uit dat zij hun tanden moeten poetsen met een tandpasta zonder fluoride. Daarom is voor hen tijdens de tandartscampagne speciale tandpasta aangeschaft.

Het uitvoeren van de tandartscampagne van Stichting Wees Kind bevestigt ieder jaar de noodzaak van het voorzetten van de behandelingen en de preventieve (poets)lessen die de tandarts geeft.

Projectcoördinator Elita heeft haar bezoek aan de studentes in Lima aangegrepen om een nieuw sterilisatie apparaat aan te schaffen, op aanwijzen van tandarts Tania. De oude was helaas niet meer te repareren, na verschillende pogingen had het apparaat het echt begeven. Het nieuwe sterilisatie-apparaat is een vereiste voor het uitvoeren van de campagne, zodat Tania haar werk ook in de loop van het jaar kan blijven doen. Ze heeft namelijk aangegeven 1 á 2 keer per maand de meest dringende gevallen te blijven behandelen. We zijn haar daar erg dankbaar voor en ontzettend blij dat de tandartscampagne dankzij haar een lokaal gedragen project is geworden met hulp vanuit Nederland!

Stichting Wees Kind zoekt voor 2017 weer nieuwe donateurs voor de jaarlijkse tandartscampagne. Ben je geïnteresseerd? Stuur ons dan een email voor meer informatie. Elke euro die we hiervoor ontvangen wordt aantoonbaar besteed aan dit project.

Nederlandse Partners

Overseas Partners

SWK Nieuws