Op 30 april namen de moeders van eetlokaal De Grote Tafel vanuit het breiproject deel aan de plaatselijke eco markt in Huaraz.

Het breiproject in eetlokaal de Grote Tafel is in het leven geroepen om de oudere bezoekers zelfredzamer te maken en hen een sociale activiteit te bieden, om beter om te leren gaan met hun armoedige situatie en eigen inkomsten te genereren.

Projectcoördinator Elita vertelt:

"De dames Carmen en Elva, werkten met veel enthousiasme op de Eko Markt: La feria Kolibri. Ze verkochten gebreide producten en hadden als eigen initiatief een zelfgemaakt toetje meegenomen om te verkopen. Een aantal gebreide producten en sleutelhangers werden verkocht en de moeders waren hier erg blij mee. De markt helpt ons om te zien welke producten klanten mooi vinden en hoe ze het beste verkocht kunnen worden. Een idee is een fotoboek maken, zodat de klanten kunnen zien wie de producten maken en wie ze precies helpen als zij iets van hen kopen." 

De dames hopen op basis van deze ervaringen een volgende keer meer te verkopen en steeds meer te leren over hoe dat het beste aan te pakken.

Ondertussen gaan de breilessen nog steeds door: de dames hebben met veel enthousiasme hun poncho´s van alpaca wol afgemaakt en die zijn door projectcoördinator Elita naar voormalig teamlid Katherine in Engeland gestuurd. Zij zal ze daar op een markt proberen te verkopen, de opbrengst daarvan komt weer ten goede aan de kosten van het breiproject. De dames in het eetlokaal breien op dit moment wanten van de overgebleven wol en een enkeling maakt een kledingstuk op verzoek. De breidocente is door een val helaas een aantal weken niet beschikbaar en daarom leren zij nu behulp van de laptop van Elita, via video´s die zij voor hen opzoekt, één keer per week nieuwe steken.


Meer recent nieuws over het breiproject

Al voor de 3e keer verraste onze trouwe sponsor, RESPONSible Travel Peru, ons in 2016 met een donatie voor het breiproject. Met dit mooie bedrag konden de breilessen door docente Martha aan de dames van eetlokaal De Grote Tafel twee extra maanden worden voortgezet. Medewerkers Johanna en Annika, en ook stagiair Marlene, van RESPONSible Travel Peru bezochten het eetlokaal om de ervaringen van de deelnemers van het project te horen en hun voortgang te zien. De dames lieten trots de poncho's zien die bijna af waren. De visite van RESPONSible Travel Peru was er zo enthousiast over dat ze de poncho's zelf pasten, waardoor het een ware modeshow werd.

Onder begeleiding van docente Martha hebben de dames van eetlokaal De Grote Tafel weer de typisch Peruaanse mutsen, "chullos", en sjaals afgemaakt. Deze zijn opgestuurd naar Engeland, waar onze voormalige projectmanager en de initiatiefnemer van dit project woont, Katherine Liakos. 

Katherine heeft een crowdfunding page opgestart, Alpaca for Livelihoods geheten, en poogt nu in Engeland de handgemaakte kleding te verkopen. Inkomsten van deze verkoop zullen terugstromen naar het project en gebruikt worden voor de aanschaf van nieuw materiaal en de voortzetting van de lessen. Die extra lessen worden weer gebruikt om de poncho's af te maken en om handschoenen te leren breien, zodat er nog meer verkocht kan worden.

We zoeken in deze aanloopfase nog nieuwe donaties om dit project voort te kunnen zetten. Docente Martha is al vele keren op eigen initiatief, zonder vergoeding, extra les komen geven omdat ze de dames aardig vindt en hen graag wil blijven helpen, maar zij heeft natuurlijk recht op een betaling voor haar diensten. Help je mee?

Nederlandse Partners

Overseas Partners

SWK Nieuws