Projectcoördinator Clarita doet al sinds de oprichting van eetlokaal De Vrolijkheid huisbezoeken voor Stichting Wees Kind.

Nog steeds is zij regelmatig erg onder de indruk over de leefsituaties van de families.Huisbezoeken zijn een vast onderdeel van haar werk, ze zijn nodig om vast te stellen dat de kinderen die deelnemen aan het eetlokaal, voorgedragen door hun docenten of op verzoek van hun eigen ouders, de geboden hulp in het eetlokaal daadwerkelijk nodig hebben. Voor kinderen of jongeren die al langer deelnemen is het de enige mogelijkheid om te zien of hun thuissituatie is verbeterd of juist achteruit is gegaan.

Het is een hele klus om alle deelnemers thuis te bezoeken, vooral omdat de armere kinderen vaak verder weg van de school en dus buiten Huaraz wonen. Gelukkig wandelt Clarita graag, want ze moet er geregeld ver voor lopen. Daarnaast is er op uitgaan in de mooie omgeving van Huaraz geen straf.

In het eetlokaal wordt de regel gehanteerd dat broertjes en zusjes van dezelfde familie mogen deelnemen, dus het is ook niet zo dat zij daadwerkelijk 130 verschillende adressen moet bezoeken. Soms zijn huizen echter moeilijk te vinden, want bordjes met straatnamen zijn er vrijwel nooit in de buurten waar de families wonen. Clarita moet daarom afgaan op de aanwijzingen van de families en uiteraard krijgt ze geregeld hulp van de kinderen zelf.
Haar ervaringen en wat zij aantreft zijn per familie heel erg uiteenlopend, zoals te lezen is uit een aantal fragmenten uit haar laatste verslag;

Van een familie in de stad waar zij erg geschokt was:
“Ze hebben een gehuurd huisje van klei dat in de Nicrupampa buurt ligt. Het bestaat uit twee kamers zonder deuren.....” “.... In de kamer waar zij slapen ligt een stuk plastic op de grond, een aantal dekens om zich toe te dekken en verder niets, geen bed of matras, er is niets maar dan ook helemaal niets.”

Tot een compleet andere situatie van één van de families op het platteland:
“Het bezoek aan deze familie vond ik geweldig, zij wonen net zoals de andere families in Caururo maar de weg naar hun huis is prachtig, omringt door bomen en over het algemeen is Caururo een prachtige plek van waar je de Huascaran berg goed kunt zien.”.......

“Wat me verbaasde toen ik bij hun huis aankwam, dat de vader dit zelf aan het bouwen is, hij maakt zelf de bakstenen van klei en bouwt de muren op van hun huis.” .....

Huisbezoeken zijn voor Stichting Wees Kind het bewijs dat eetlokaal De Vrolijkheid broodnodig blijft en de reden van het bestaan van onze stichting!

 

Nederlandse Partners

Overseas Partners

SWK Nieuws