De moeders van eetlokaal De Grote Tafel in Los Pinos kregen vanaf 2014 tot 2017 de mogelijkheid om deel te nemen aan een breiproject, dat georganiseerd werd in het kader van zelfredzaamheid.

Aanleiding

Onze oud-medewerkster Katherine, startte in dat jaar een crowd-funding website om de moeders in eetlokaal De Grote Tafel te leren breien en van Alpaca wol te voorzien, zodat zij kwaliteitsartikelen konden maken met het idee deze te verkopen, zodat ze zelf inkomsten kunnen genereren. Het achterliggende doel was om er op deze manier voor te zorgen dat deze moeders niet langer afhankelijk zijn van het eetlokaal om hun kinderen dagelijks te kunnen voeden.

Voormalig Projectcoördinator van eetlokaal De Grote Tafel Elita vertelde: “Het begon ooit met Moeder Overste Vilma van het kindertehuis die gekleurde wol over had. De moeders hebben toen met veel plezier en enthousiasme samengewerkt om truien, vesten en babypakjes te maken. Bovendien leerden ze veel technieken van elkaar. Aan de afwerking mankeerde nog wel het een en ander. Dat willen we met de cursus verbeteren zodat de moeders hun producten kunnen verkopen en daarmee ook de thuissituatie van de kinderen die eetlokaal De Grote Tafel bezoeken, kunnen verbeteren".

Sociale aangelegenheid
De cursus bevorderde de saamhorigheid in het eetlokaal en was tevens bedoeld om de verantwoordelijkheid die de moeders hebben voor het welzijn van hun kinderen en het voortbestaan van eetlokaal De Grote Tafel te vergroten.
Ook was het een prachtige sociale aangelegenheid die de vrouwen in staat stelde informatie en ervaringen uit te wisselen en tevens een kans voor hen om met ondernemerschap kennis te maken en inkomsten te genereren.
Elita gaf uitvoering aan dit project door de inkopen en rapportage te doen evenals de coördinatie met de docente. De nonnen hielpen met het beschikbaar stellen van de ruimte en het aanleveren van een deel van de materialen.

Mogelijk door donaties
Dit project is geheel mogelijk gemaakt door zowel lokale als internationale donaties. Er werden donaties direct aan Stichting Wees Kind gedaan maar ook via de crowd funding website van Katerherine. Daarnaast werden er tassen in Nederland verkocht en op andere ludieke wijzen geld verzameld.

Katherine poogde de door de moeders gebreide producten in Engeland te verkopen om met dit geld weer nieuwe wol te kunnen kopen voor het project. De moeders zelf hebben verschillende keren op lokale markten in Huaraz hun producten verkocht, deze opbrengst ging dan ook weer terug in het breiproject. Helaas leverden beide activiteiten te weinig inkomsten op om het breiproject voort te kunnen blijven zetten.

Voortzetting
De nonnen die de volledige leiding hebben overgenomen over eetlokaal De Grote Tafel, zetten dit project met de moeders voort, zodat de verkregen kennis niet verloren gaat. Opbrengst komt ten goede aan het eetlokaal en de moeders kunnen natuurlijk ook zelf producten proberen te blijven verkopen op de lokale markten in Huaraz.