Categorie: Studiefonds nieuws
Hits: 1823

Stichting Wees Kind helpt, dankzij vaste sponsors en andere bijdragen, momenteel nog 4 beroepsstudenten en 4 voortgezet onderwijs scholieren. 

De huidige beroepsstudenten zijn:

Deisy

Deysi woont sinds 2012 in het klooster in Lima en is er vrijwel meteen nadat ze het kindertehuis verliet komen wonen. Voor een zakcentje helpt ze de nonnen daar om oudere dames te begeleiden. Zo draagt ze deels zelf bij aan haar studiekosten en de rest ontvangt ze van een Nederlandse sponsor, te weten onze voorzitter Anja. Deisy studeert fysiotherapie en is in 2015 afgestudeerd voor haar theoriegedeelte, wat onder andere examens en het schrijven van een scriptie inhield. Ze loopt momenteel nog stage, om haar praktijkjaar af te ronden. Voor Deysi komt in 2016 het einde van haar studie dus in zicht. Haar plan is om in 2016 zelfstandig te worden door full time te werken en zo ook haar familie te kunnen helpen.

Diana

Diana woont sinds een paar jaar weer bij haar moeder en jongere broertje op het platteland. Ze studeert voor verpleegster aan de universiteit en heeft nog enkele jaren te gaan. Ze doet werkervaring op in het ziekenhuis tijdens de praktijklessen. Heel bijzonder is ook dat Diana ons helpt in één van onze eetlokalen, als activiteitenbegeleidster voor de kinderen. Daarnaast meet en weegt ze de kinderen en geeft ze voorlichting aan de vrouwen die het lokaal bezoeken. Ze verdient daarmee een bescheiden inkomen, dat ze besteed aan haar onkosten en aan haar familie. Ze helpt haar moeder ook met het houden van dieren, voor de verkoop en leerde zowel haar moeder als haar broertje lezen en schrijven. Deze vaardigheden heeft ze geleerd in haar tijd in het kindertehuis Los Pinos, waar ze nog vaak op bezoek komt.

Guadelupe

Guadelupe heeft in 2013 het kindertehuis verlaten en is eerst in het klooster in Lima komen wonen tot ze weer bij haar moeder en oudere zussen terecht kon. Ze wonen in een van de armste wijken van de hoofdstad. Met haar twee oudere zussen heeft ze het plan opgevat om in 2016 hun geestelijk gehandicapte broertje, die inmiddels ook al volwassen is, onder hun hoede te nemen. De jongen woonde voorheen in een tehuis, net als de zussen zelf. Om dit te bekostigen, werkt Guadelupe voorlopig full time in de verkoop van natuurlijke voedingsproducten. Ze studeert daarnaast Engels in de weekenden. Dit is onderdeel van haar studie grafische vormgeving, waarmee ze op de helft is. Later in 2016 zal ze de overige vakken van haar studie weer oppakken, maar eerst spaart ze voor haar uitzet en een nieuwe woonruimte voor het gezin.

Elvira

Elvira is met het laatste gedeelte van haar studie Toerisme aan de staats universiteit van Huaraz bezig. Zij verwacht haar studie eind 2016 af te ronden. Naast haar studie werkt ze net zoals Diana in eetlokaal De Grote Tafel, waar ze activiteiten met de kinderen doet. Zo verdient ze wat bij om bij te dragen aan haar studiekosten. Gedurende het grootste deel van haar studie woonde zij op kamers, dicht bij de universiteit, sinds een jaar woont zij bij de familie van haar vriend in huis, die erg behulpzaam zijn in de zorg voor hun dochtertje.


De 4 voortgezet onderwijs scholieren zijn:

Luz Clara en Junior

Luz Clara en Junior hebben samen een kindje. Ze wonen bij zijn moeder in, in een arme wijk van Lima. Omdat Luz het kindertehuis verlaten heeft voor ze haar middelbare school had afgerond, merkte ze toen ze eenmaal weer bij haar noodlijdende moeder in Lima woonde dat het ontzettend moeilijk was om goed werk te vinden en tegelijk ook haar broertjes en zusjes te steunen. Luz Clara heeft de intellentie en motivatie, maar het geld ontbrak en omdat ze daarnaast ook full-time moeder is, kon ze niet zomaar terug naar school gaan. Ook haar vriend Junior, haar de vader van haar kindje, merkte dat hij een diploma nodig zou hebben om niet langer het ontzettend zware werk te hoeven doen wat hij tot dusver deed: zakken rijst voor de handel op de markt versjoouwen. Het stel ging graag in op ons aanbod om ze weer terug naar school te sturen. Omdat school te kunnen combineren met ouderschap en broodwinning, besloten we hen daarnaast ook te helpen met een micro-krediet, zodat ze een droom konden waarmaken: samen een winkeltje starten en dan bij toerbeurt hun huiswerk maken en voor hun kindje zorgen. Dit is inmiddels gelukt, al is moet het winkeltje nog goed gaan lopen. Ze schrijven ons enthousiaste berichtjes over hun schoolprestaties, die heel goed zijn, en ook de gezonheid van hun kindje is een stuk beter nu ze allemaal beter te eten krijgen en in betere omstadnigheden wonen.

Karen

Karen is het jongere zusje van Luz Clara en ook zij is naar haar moeder en hun broers en zusjes in Lima teruggekeerd voor ze haar middelbare school had afgerond. Thuis was er onvoldoende geld voor en toezicht op haar om haar alsnog haar middelbare school te laten afmaken, iets wat ze wel echt graag wil, dus heeft ze bij de nonnen in Lima aangeklopt en mag ze daar nu tijdelijk inwonen, samen met onze andere studenten. Dankzij onze sponsors, bekostigd Stichting Wees Kind nu haar studie en een deel van haar opvang. Ze gaat naar een nieuwe school, draagt nu betere kleren en krijgt goed te eten en in het klooster is er alle gelegenheid om rustig haar husiwerk te maken. Ook krijgt ze daar de kans om de nonnen te helpen met het bejaardentehuis dat ze in het klooster runnen, dus dit is goed voor haar ontwikkeling.

Virna

Virna is het zusje van Elvira en zij woont als sinds zij 3 is in kindertehuis Los Pinos omdat haar zieke en arme ouders niet voor haar kunnen zorgen.