Categorie: Studiefonds nieuws
Hits: 1308

Er is weer veel nieuws te vertellen over de studentes.

Voormalig studente Deysi heeft in augustus na veel papierwerk en wachten eindelijk haar diploma voor fysiotherapie ontvangen! De afstudeerceremonie had vorig jaar al plaatsgevonden maar het duurde helaas erg lang voordat zij ook daadwerkelijk het echte papiertje in handen had en kon beginnen met solliciteren voor een baan in haar vakgebied.

Deysi woont net als tijdens haar studie in Lima bij de nonnen in Breña en schrijft in haar afrondende verslag van augustus: “...... ik werk op een school waar ik in de ochtenden bewegings/ ontwikkelingslessen doe met kinderen van een jaar. Dit doe ik terwijl ik op antwoord wacht van de twee klinieken waar ik gesolliciteerd heb, meteen nadat ik mijn diploma ontving. Hopelijk heb ik succes.”

Ook laat zij weten dat ze in de middagen in het bejaardentehuis van de nonnen als assistent fysiotherapeute werkt om meer werkervaring op te bouwen en daarnaast een cursus volgt om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in haar vakgebied.

Studente Diana zette in de afgelopen maanden haar stage in één van de ziekenhuizen in Huaraz voort. Ze loopt elke maand op een andere afdeling mee en leert ontzettend veel, zo vertelt ze over de afdeling chirurgie: “Het was een goede ervaring, omdat ik kon zien hoe elke operatie plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld keizersneeën, blindedarmoperaties, operaties aan de blaas, hernias en anderen. Bovenal voel ik me trots omdat ik kon deelnemen aan een blindedarmoperatie, zoals jullie misschien weten is dit een moeilijke operatie omdat je goed moet weten welke instrumenten aan te geven aan de dokter.”

Diana verwacht haar stage dit jaar af te ronden en dan de laatste fase van haar studie te kunnen starten.

In de laatste nieuwsbrief lieten we weten dat Luz Clara haar opleiding tot secretaresse in maart moest stopzetten doordat haar partner en dochtertje TBC hadden en daar eerst van moesten herstellen. Haar partner is ondertussen gelukkig hersteld maar voor haar dochtertje wachten zij nog op een aantal resultaten. We hopen uiteraard heel erg dat ook zij gezond is.

Petje af voor Luz Clara dat zij ondanks dit alles in september weer met veel enthousiasme aan haar studie is begonnen! In haar verslag laat zij weten: “ ..... ik heb goede resultaten en maak goede voortgang.”

In de weinige tijd die overblijft naast de zorg voor haar gezin en studie, maakt Luz armbandjes. Ze verdient er niet veel mee maar zoals ze zelf zegt: “ Het brengt niet veel op maar ik draag wel iets bij aan mijn familie.”

Naast al deze positieve berichten hebben we helaas ook een minder positief bericht te melden; de enige en eerste mannelijke student, Jesus, die we in de vorige nieuwsbrief aan jullie voorstelden, en die begin dit jaar zijn studie voor automonteur startte. Hij heeft wegens privé omstandigheden en tot grote teleurstelling van Stichting Wees Kind en de Nederlandse familie die hem sponsorde besloten deze stop te zetten en daarmee zijn kans op hulp vanuit het studiefonds te laten vervallen. In zijn beslissing speelde mee dat een oom uit Argentinië hem daar heeft uitgenodigd en wij hopen dat hij daar een vak kan leren.