De studentes hebben weer veel te vertellen over wat zij de afgelopen maanden meemaakten:

 Diana

Voor Diana was het in augustus dan eindelijk zo ver! Ze ontving na veel organisatie haar bachelor diploma met een groepje studiegenoten. Diana schrijft erover in haar verslag:

“Zoals jullie weten was op 7 augustus mijn diploma uitreiking, ik ben daar heel blij mee omdat ik daarmee weer een stapje dichter bij mijn doel kom, dat ik heel binnenkort hoop te behalen. Het was een kleine ceremonie maar heel mooi en met mijn beste vriendinnen van de universiteit. Het was heel mooi om het met hen en hun familie te kunnen delen en ook dat Clarita er voor mij bij kon zijn en foto’s kon maken.”

Diana is daarnaast bezig met haar scriptie om haar studie helemaal af te ronden en werkt in een laboratorium in Huaraz, waar zij haar beroep al deels in de praktijk brengt:

Ik wil jullie ook vertellen dat ik in een laboratorium werk, ik neem bloed- en speekseltesten af, neem urine- en ontlasting monsters in ontvangst, naast andere werkzaamheden. Het is een interessante werkplek en ik probeer zoveel mogelijk te leren...”

Elvira
Werkt verder aan haar scriptie en in het hotel in Huaraz.

De verantwoordelijkheid voor haar zusje Virna, neemt zij erg serieus, ze informeert maandelijks in haar verslag over hoe het haar zusje vergaat en heeft de verantwoordelijkheid voor het budget samen met haar vader.

Elvira is een belangrijke schakel tussen Virna en haar ouders en de contactpersoon van SWK voor Virna.
“Met mijn zus Virna gaat het heel goed in het huis van mijn ouders, alleen zie ik soms dat ze niet het vertrouwen heeft om hen te vertellen over tienerzaken op school.”

Luz Clara
Had de maand augustus vakantie van haar instituut en nam toen de tijd om zich goed na te laten kijken in het ziekenhuis omdat ze al een tijdje verschillende gezondheidsklachten had. Helaas bracht dit slecht nieuws voor zowel haar als haar dochtertje; beiden hebben TBC.

Haar partner had vorig jaar TBC, beiden zijn toen ook gecontroleerd en de uitkomst was toen negatief, helaas hebben zij het nu toch beiden gekregen. Beiden hebben een maand thuis moeten doorbrengen ivm besmettingsgevaar. Luz vertelt in haar verslag hoe het is om TBC te hebben:

“... Na vele onderzoeken heb ik de diagnose bevestigd gekregen. Ik hoorde het op 21 augustus, de dag ik de behandeling begon die zes maanden zal duren. Elke 21e van de maand zal ik een evaluatie hebben om te zien hoe mijn herstel verloopt en hoe mijn lichaam op de pillen reageert. Die pillen geeft de staat mij gratis, het zijn er 15, ik neem ze met citrische drankjes in, onder het toezicht van de verpleegster omdat deze pillen erg duur zijn, de staat koopt ze in het buitenland in.”

“De voedingsdeskundige heeft me een gebalanceerd dieet voorgeschreven; ik moet 5 keer per dag eten en ik moet elk detail van het menu opvolgen, anders kan ik bijwerkingen van de pillen krijgen die ik moet innemen.”
“Ik heb pijn in mijn rug en borstkast, zelf ademen doet pijn. Ik hoest vaker en de nachtelijke verhoging en het transpireren zijn heftig. De dokter zegt dat dit allemaal onderdeel van de ziekte is en dat met de tijd de pijn weggaat.”

Project Manager Sabine sprak Luz Clara recent, het gaat gelukkig al een stuk beter met haar en haar dochtertje. Beiden hebben hun lessen kunnen hervatten. Luz Clara ontvangt gedurende de zes maanden van haar behandeling extra hulp van Stichting Wees Kind, zodat zij het dieet en de controles die de artsen haar voorschrijven kan opvolgen en zo snel mogelijk beter kan worden.

Virna
Laat in haar verslagen weten goed te wennen bij haar ouders thuis en aan haar nieuwe school, klasgenootjes en docenten. Ze doet graag mee aan schoolactiviteiten zoals dansoptredens en heeft haar vakken allemaal gehaald tot nu toe. Ook thuis draagt ze haar steentje bij, aan de taken in en om het huis.

Nu Virna bij haar ouders thuiswoont ontvangt zij net als de andere studenten een maandelijks budget waar zij zelf verantwoording over moet afleggen aan SWK. Dat doet zij goed en precies.

Daarnaast begint Virna zich te oriënteren op wat zij na de middelbareschool wil studeren, daarover schrijft zij:
Geachte vrienden, ik heb veel nagedacht over de studie die ik na het verlaten van de school/het college zou kunnen volgen.

Ik zou heel graag psychologe willen zijn om jongeren te kunnen helpen die problemen met hun familie hebben in deze wereld in verandering, waarin zovelen begeleiding nodig hebben om hun doelen te behalen.